Przejdź do treści

Herbata- kilka słów o tym, co kryje się w filiżance królewskiego naparu

Przeciętny człowiek wypija 3 herbaty dziennie, przy różnych okazjach i bez okazji, delektując się nią lub pijąc by ugasić pragnienie. Czym jest herbata? Co kryje się w filiżance tego prostego napoju? Oraz jak to się stało, że zagościła na naszych stołach oferując nam szereg właściwości prozdrowotnych? 

Herbata to nic innego jak napar powstały wskutek parzenia liści krzewu z rodzaju Camellia. Można zatem powiedzieć, że jest to jeden z najbardziej naturalnych, klarownych w swoim składzie napojów, serwowany na całym świecie i pity przez różne grupy społeczne- od najuboższych po najbogatszych.

Legenda głosi, że herbatę odkryto ok. 4700 lat temu, kiedy to przypadkowo liść dzikiego krzewu wpadł do naczynia z wrzątkiem.

 Stworzonego w ten sposób słodko-gorzkiego naparu spróbował jako pierwszy chiński cesarz Szen-Nung stwierdzając, że:  „Herbata gasi pragnienie, nie chce się po niej spać, uspokaja i raduje serce”. Na przestrzeni wieków herbata zdobywała popularność, a jej temat krążył po świecie w baśniach, bajkach i opowiadaniach we wszystkich językach, czyniąc napój tak popularnym, a jednocześnie wysublimowanym.

Ktoś kiedyś powiedział, że „herbata nie ma w sobie arogancji wina, indywidualizmu kawy i niewinności kakao”. Niezależnie od tego, czy spożywana jest w postaci naparu, dodatku do dania czy też w zupełnie innej formie, jej delikatny smak potrafi zaskoczyć i usatysfakcjonować najbardziej wymagających smakoszy.

Istnieje wiele gatunków herbaty, lecz jej odmiany wywodzą się z rodziny roślin kameliowatych. Uprawa herbaty wymaga ciepłego i wilgotnego klimatu. Uważa się, że jej jakość wzrasta wraz z wysokością na jakiej jest uprawiana, co ma związek z między innymi z czystością górskiego powietrza. Poza tym, brane są pod uwagę takie czynniki, jak klimat, podłoże, sposób zbierania, późniejsze przetwarzanie, a nawet samo zaparzanie liści.

Prawie wszystkie rodzaje herbaty wytwarza się z małych listków, które po osiągnięciu pewnego stopnia dojrzałości zbierane są ręcznie. Istotny jest również proces suszenia, podczas którego wysychające liście, zwijają się wydzielając substancje nadające herbacie smak i aromat. Należy również wspomnieć, że herbata dzieli się na rodzaje między innymi ze względu na zawartość teiny- alkaloida o podobnym działaniu do kofeiny zawartej w kawie.

Do najpopularniejszych gatunków herbaty zaliczamy: 

  • Herbatę zieloną – najpopularniejszą odmianę herbaty w Chinach i Japonii, zawierającą niewielką ilość (8-16mg na filiżankę) teiny i oferującą największe właściwości lecznicze. Herbatę zieloną otrzymuje się susząc listki w celu usunięcia wilgoci i nie dopuszczając do ich fermentacji. Do jej odmian zaliczamy m.in. banchę, senchę czy matchę- popularne japońskie odmiany, które zyskują od jakiegoś czasu popularność na całym świecie. 
  • Herbatę czarną– otrzymywaną w procesie utleniania, kiedy to, w przeciwieństwie do herbaty zielonej, wilgotne listki rozkłada się w wilgotnych pomieszczeniach celem ich fermentacji- dzięki temu herbata nabiera charakterystycznego ciemnozielonego lub czarnego zabarwienia. Czarna herbata zawiera ok. 25-100mg alkaidu na filiżankę i ma mocny gorzkawy smak, zbliżony do kawy- dlatego wiele narodów pija ją z dodatkiem mleka. Popularne odmiany to assam, cejlon, czy earl grey- aromatyzowany olejkiem bergamotkowym- czyli herbaty, które codziennie goszczą również na naszych stołach. 
  • Herbatę oolong– herbatę „pośrednią”, półfermentowaną, w wielu krajach określaną mianem herbaty „niebieskiej”. W Polsce zaliczana jest do herbat czerwonych. Fermentację liści przerywa się w połowie, co w efekcie daje herbatę łączącą cechy herbat zielonych i czarnych. Zawartość teiny to ok. 10-55 mg na filiżankę. 

Ciekawostka:
Mianem „czerwonej herbaty” Chińczycy określają herbatę pu-erh- zieloną, wilgotną herbatę, którą poddaje się procesom fermentacji nadając jej ciemniejszą barwę- obecnie bardzo popularną i polecaną przy dietach odchudzających.
„Czerwoną herbatą” nazywany jest również bardzo często rooibos- południowoafrykańska roślina o właściwościach uspokajających i leczniczych, która jednakże nie jest spokrewniona z herbatą!

  • Herbatę żółtą– poddawaną dojrzewaniu, a nie fermentacji. Herbata żółta jest trudno dostępna w sklepach. Swojej barwy nabiera dopiero po zaparzeniu, a jej charakterystyczny bukiet i cierpki smak nadają jej unikatowego charakteru. Świeży zapach sprawia, że pijący ma wrażenie jakby oczyszczała i wysuszała usta. Jej trzy najpopularniejsze odmiany to: chun shan yin chin, mao chien oraz huang ta ch’a. 
  • Herbatę białą– uprawianą tylko w nielicznych miejscach. Liście białej herbaty zbierane są w momencie, kiedy są jeszcze nierozwinięte i pokryte białym meszkiem, a następnie od razu suszone, co sprawia, że napar ma jasny kolor oraz delikatny smak. Do wyprodukowania 250g herbaty potrzeba aż 80000 pączków- to dlatego jej cena jest tak wysoka! Biała herbata jest najbardziej cenionym gatunkiem herbaty zawierającym nawet trzykrotnie wyższe zdolności antyoksydacyjne niż herbata zielona. Zawartość teiny to ok. 1mg na filiżankę. 
  • Herbaty aromatyzowane– wytwarzane na ogół z listków gorszej jakości i mieszane z różnymi aromatami czy ziołami, np. herbata jaśminowa, czy mieszanki herbat czarnych z owocami.

Herbata to bez wątpienia najpopularniejszy i najzdrowszy w swojej prostocie napój na świecie, określany mianem eliksiru młodości i długowieczności.

Jej regularne spożywanie poza wysublimowanym smakiem, zapachem i przyjemnością płynącą z celebracji, niesie za sobą ogrom właściwości zdrowotnych. Oto niektóre z nich:

  • Hamuje procesy starzenia– Polifenole i katechiny (składniki zielonej herbaty) wykazują silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu atakują wolne rodniki nie pozwalając im na niszczenie komórek i uszkodzenie DNA.
  • Chroni przed rakiem– Wiecie, że w krajach, gdzie spożywa się średnio 5-6 filiżanek zielonej herbaty zachorowalność na nowotwory jest znacznie niższa niż w Europie Zachodniej? To zasługa tanin i katechin chroniących komórki przed szkodliwymi procesami. 
  • Wspomaga prawidłowy poziom cholesterolu– katechiny zawarte w zielonej herbacie „kontrolują” poziom złego cholesterolu we krwi, który może być przyczyną poważnych schorzeń serca.
  • Zwalcza nadciśnienie– katechiny oraz wysoka zawartość witaminy E pozwala zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Oczywiście przy założeniu, że herbatę spożywamy regularnie. 
  • Ochrona przed chorobami sercowo-naczyniowymi– herbata jako źródło witaminy E pomaga rozpuszczać skrzepy krwi, zapobiega agregacji płytek i wspomaga pracę fagocytów, dbając tym samym o układ sercowo naczyniowy i odpowiedni przepływ krwi. 
  • Podbudza układ odpornościowy– zielona herbata wzmacnia układ odpornościowy dzięki EGCg- składnikowi przeciwnowotworowemu, pobudzającym działanie limfocytów B i T- małych komórek stanowiących podstawę układu odpornościowego. Polifenole zawarte w zielonej herbacie pomagają w namnażaniu obu limfocytów, zwiększając odpowiedź immunologiczną organizmu. 
  • Chroni przed grypą i innymi wirusami– katechiny i teoflawiny wykazują silne działanie antywirusowe, dlatego herbata staje się obecnie jednym z najbardziej pożądanych napojów i jest zalecana osobom w każdym wieku. 
  • Działa pobudzająco na ciało i umysł – w związku z kilkukrotnie niższą zawartością alkaloidów niż kawa- herbata pobudza delikatnie stymulując nasz organizm- przywraca energię, zwalcza senność i sprzyja aktywności umysłowej. 
  • Łagodzi podrażnienie i choroby skóry– herbata ma działanie łagodzące i można ją stosować bezpośrednio na skórę lub nawet dodawać napary do kąpieli. Ciało staje się gładkie i ujędrnione, a przy tym niesamowicie zrelaksowane. 
  • Zapobiega próchnicy– wiedzieliście, że czarna herbata zawiera teoflawiny, hamujące wpływ bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów? Tą samą rolę odgrywają katechiny zawarte w herbacie zielonej, które dodatkowo zapobiegają przywieraniu bakterii do zębów. 

Jedno z chińskich przysłów mówi: „Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmaceuta.” ☺ Oczywiście traktujmy to powiedzenie z przymrużeniem oka, ale pamiętajmy, że regularne picie herbaty ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i ciało ☺

Chyba nie trzeba już nikogo przekonywać do tego, że warto sięgać po herbatę nie tylko od święta? ☺

Dajmy sobie szansę, a przekonasz się, że warto.

Doznania smakowe i efekty, które osiągnięsz korzystając z Light Marlin zaskoczą nawet Ciebie. Spróbuj, nie pożałujesz.

Posiłek Cateringu LighMarlin