Przejdź do treści

Mała czarna – jakie właściwości kryje w sobie ulubiona filiżanka kawy?

Kawa to od wieków jedna z najpopularniejszych i najbardziej cenionych używek na świecie. Pochodzi z Etiopii, a w Europie jest znana już od XVI wieku. Sporządzana jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. 

Wszyscy wiemy, że kawa jest głównym źródłem pobudzającej organizm kofeiny. Ale czy wiesz, że w jej składzie znajdziesz również inne, równie cenione składniki? Do związków aktywnych, których możemy doszukać się w popularnym napoju zalicza się między innymi: 

  • witaminy z grupy B,
  • związki mineralne- takie jak potas i magnez, 
  • węglowodany, proteiny i lipidy,
  • kafeol i kafestol- alkohole diterpenowe, które dbają o gospodarkę lipidową organizmu człowieka, 
  • kwasy organiczne (m.in. fosforowy) oraz polifenole, mające działanie antyoksydacyjne- w tym kwas kawowy,
  • trygonelinę- to z niej pod wpływem palenia ziaren powstaje kwas nikotynowy, czyli witamina PP.

Wszystkie powyższe składniki z kofeiną na czele sprawiają, że kawa doceniania jest na całym świecie. Jej konsumpcja nieustannie wzrasta, a naukowcy doszukują się coraz to nowszych właściwości, jakie kryje w sobie filiżanka ulubionego napoju.

Jak zatem kawa wpływa na nasz organizm, jakie korzyści przynosi kawoszom i wreszcie- czy picie kawy zawsze jest bezpieczne dla zdrowia? Zapoznaj się proszę z kilkoma faktami.

1. Pierwszym i podstawowym działaniem kawy jest niwelowanie zmęczenia. Kofeina zawarta w przygotowanym napoju rozszerza komórki krwionośne, podnosi ciśnienie krwi, co skutkuje pobudzeniem organizmu i postawieniem go w tzw. „stan gotowości”. To dlatego sięgamy po kawę, gdy dopada nas senność lub kiedy mamy przed sobą ważne zadanie. 

2. Już filiżanka kawy zwiększa produkcję serotoniny i dopaminy w organizmie- tak, działa jak czekolada i sen, obniżając poziom stresu, jednocześnie poprawia nam nastrój, a tym samym zmniejsza ryzyko depresji. Badania wykazały, że ryzyko samobójstwa wśród osób regularnie pijących kawę jest o 50% niższe niż u kawowych abstynentów.

3. Kawa, co udowodniono naukowo, obniża również ryzyko występowania chorób nowotworowych, cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych oraz przypadłości neurologicznych. Napój działa między innymi na neuroreceptory, pobudzając do działania serce i wspomagając jego naturalną pracę. Ponadto, zawarte w niej antyoksydanty i polifenole, zmniejszają ryzyko wystąpienia w organizmie stanów zapalnych, bardzo często będących przyczyną poważniejszych schorzeń. 

4. Kofeina zawarta w kawie jest niezbędnym sprzymierzeńcem wszystkich odchudzających się i dbających o formę. Po pierwsze hamuje apetyt, podnosi spoczynkową przemianę materii i termogenezę. Czy wiesz, że kawa jest w stanie przyspieszyć spalanie tłuszczu nawet o 20%?
Oczywiście mamy na myśli kawę w wersji „saute”- nie wzbogaconą słodkimi aromatami i kalorycznymi śmietankami. Ponadto, wypicie kawy dodaje nam energii, którą śmiało możemy spożytkować na dobry trening– nasze ciało na pewno nam się odwdzięczy. 

5. Ziarna kawy mają również właściwości kosmetyczno-upiększające, niezależnie od tego, czy stosujemy tę „zdrową używkę” w wersji płynnej, czy też korzystamy z dobrodziejstw, które oferują nam jej „resztki”. Polifenole zawarte w napoju sprawiają bowiem, że nasza skóra staje się bardziej odporna na działanie szkodliwych promieni słonecznych, poprawiają jej koloryt i niwelują wypryski.
Sama kawa co prawda zatrzymuje wodę w organizmie, przez co sprzyja powstawaniu pomarańczowej skórki, ale już peeling zrobiony z jej fusów ma zbawienny wpływ na rozbijanie cellulitu i ma działanie ujędrniające. Warto więc korzystać z kawy na wszystkie możliwe sposoby ☺

6. Regularnie pita kawa poprawia pamięć i koncentrację, a zawarte w niej wolne rodniki opóźniają procesy starzenia skóry. Możemy więc tak niewielkim kosztem czuć się młodo i pięknie przez długi czas!

7. Filiżanka kawy jest również znanym i cenionym afrodyzjakiem i naturalnym lekiem na potencję. Po co faszerować się chemicznymi suplementami, skoro możemy sięgnąć po tani, naturalny i łatwo dostępny preparat i po prostu cieszyć się życiem?

8. Kawa ma również działanie oczyszczające organizm– co niestety możemy traktować jako jej zaletę, ale również wadę. Dlaczego? Ponieważ owszem, pozbywamy się zarówno substancji szkodliwych, jak i tych mających pozytywny wpływ na nasze ciało i zdrowie (takich jak magnez i wapń), a dodatkowo kawa ma właściwości odwadniające- dlatego też pamiętajmy, że na jedną filiżankę małej czarnej powinny przypadać dwie szklanki wysoko zmineralizowanej wody. 

9. Musimy pamiętać, że ze względu na pobudzające właściwości kawy może ona powodować nerwowość, nadmierną drażliwość i niepokój. Wypita przed snem sprawi, że nawet największy śpioch może mieć problemy z zasypianiem.

10. Pomimo zbawiennego wpływu na wiele sfer życia, kawa ogranicza wchłanianie niektórych substancji, np. żelaza, zatem powinny jej unikać osoby borykające się z jego niedoborem oraz osoby cierpiące na choroby wątroby i jelit. Kawa to mocny, aromatyczny napój i ma równie mocny wpływ na nasze ciało i zdrowie, zatem powinniśmy dostosować ilości wypijanego napoju do naszych potrzeb i reakcji naszego organizmu. 

Podsumowując, biorąc pod uwagę składniki zawarte w kawie i wszystkie właściwości, dzięki którym ma ona tak pozytywny wpływ na nasz organizm, nie powinniśmy się zastanawiać czy faktycznie możemy po nią sięgać. Pamiętajmy jednak, aby wybierać ziarna dobrej jakości, z pewnego źródła, a także, żeby nie przesadzić z jej ilością- nawet najlepsza używka, stosowana w nadmiarze, może zaszkodzić i przynieść niestety odwrotne od zamierzonych rezultaty. 

A Ty, piłeś już dzisiaj kawę? ☺

Dajmy sobie szansę, a przekonasz się, że warto.

Doznania smakowe i efekty, które osiągnięsz korzystając z Light Marlin zaskoczą nawet Ciebie. Spróbuj, nie pożałujesz.

Posiłek Cateringu LighMarlin