Przejdź do treści

Napary ziołowe- naturalnie na zdrowie!

Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy, czy śniadania bez kubka herbaty?

My również uważamy, że małe codzienne rytuały należy pieczołowicie pielęgnować. Niemniej jednak wraz ze zbliżającymi się wiosną i latem chcemy zachęcić Cię do urozmaicenia diety o ciepłe i zimne napary ziołowe, których wachlarz prozdrowotnych właściwości jest zaskakująco szeroki. 

Zanim rozwinęła się medycyna i farmaceutyka, to natura przychodziła nam z pomocą, by załagodzić lub pozbyć się różnego rodzaju dolegliwości.

Zioła były bowiem dostępne „od ręki”, a ich zdobycie nie wymagało praktycznie żadnego nakładu finansowego. Niestety wiedzą dotyczącą właściwości poszczególnych roślin, obdarzone były tylko nieliczne osoby, co czyniło z nich ówczesnych „lekarzy”. Dzisiaj wiedza ta jest powszechna, a korzyści płynące z zastosowania naturalnych ziołowych herbat i naparów są mimo wszystko wciąż niedostatecznie doceniane. 

Chcąc zatem,  idąc z duchem współczesnego nurtu EKO, czerpać z natury garściami, zachęcamy byś zapoznał się z korzyściami, jakie oferują nam hodowane i dziko rosnące zioła. Wczesna wiosna to okres, kiedy natura obradza świat roślinami- przeczytaj zatem czego możesz się spodziewać, siej, zrywaj, susz i pij, a Twój organizm z pewnością Ci się odwdzięczy. 

Zioła i przygotowywane z nich napary działają na cały organizm. Stosowane są, w zależności od rodzaju, na:

  • Odchudzanie– zioła takie jak mięta, mniszek lekarski, skrzyp polny, pokrzywa – zmniejszają łaknienie, przyspieszają metabolizm i oczyszczają organizm z toksyn, dzięki czemu proces odchudzania staje się łatwiejszy, a waga spada dużo szybciej;
  • Trawienie i problemy z żołądkiem, trzustką, czy wątrobą– w tych dolegliwościach nie mają sobie równych mięta, kwiat lawendy, rumianku i ziele dziurawca- zioła te delikatnie, ale skutecznie łagodzą objawy zatruć pokarmowych i usprawniają pracę jelit;
  • Odkwaszanie organizmu– w coraz popularniejszym problemie zakwaszenia pomogą podagrycznik, ostropest plamisty i pokrzywa- zioła wykazujące działanie alkalizujące;
  • Oczyszczenie organizmu– czystek, skrzyp polny, ostropest plamisty pozwolą pozbyć się z naszego organizmu niechcianych toksyn i po prostu poczuć się lekko;
  • Prawidłową pracę nerek– organizm pozbywa się toksyn i reguluje pracę nerek między innymi poprzez wydalanie z organizmu moczu- stąd też w problemach z nerkami polecane są herbaty i napary o działaniu moczopędnym, m.in. pokrzywa, czarny bez, skrzyp polny, pietruszka.
  • Uspokojenie i dobry sen– zioła są niedocenianym środkiem uspokajającym, pozwalającym na ukojenie nerwów bez angażowania medykamentów. Najpopularniejszym naturalnym lekiem wyciszającym jest oczywiście melisa, ale polecamy również arcydzięgiel, chmiel, głóg, miłorząb japoński oraz dziurawiec.
  • Infekcję– kaszel i objawy przeziębienia złagodzą zioła o działaniu przeciwwirusowym i przeciwzapalnym, takie jak: liść podbiału, anyż, prawoślaz oraz tymianek.
  • Nadciśnienie i prawidłową pracę serca wspomogą rozmaryn, głóg, liście poziomki, ziele jemioły i mniszek lekarski. Problemów z nadciśnieniem tętniczym nie można lekceważyć, dlatego polecamy picie naparów z wymienionych ziół profilaktycznie.
  • Zdrowe włosy, skórę i paznokcie– i w tym przypadku zioła z powodzeniem zastępują chemię, chroniąc i wzmacniając. Zioła można stosować zarówno od wewnątrz, ale również od zewnątrz, stosując np. tak zwane „płukanki”- sprawdzą się tutaj takie zioła jak skrzyp polny, łopian, czy pokrzywa.
  • Obniżenie cholesterolu– brak ruchu i źle dobrana dieta sprawiają, że organizm staję się kopalnią złego cholesterolu. Aby temu zapobiec polecane są mniszek lekarski, ziele karczocha, kozieradka pospolita, cynamon i hibiskus- zioła najlepiej stosować jako urozmaicenie zdrowej diety i wspomagać codzienną dawką ruchu.

Musisz pamiętać, że zioła działają na nasz organizm wszechstronnie, dlatego zawsze powinny być stosowane mądrze i przyswajane w niewielkich dawkach. Niektóre z nich mogą, a inne absolutnie nie powinny być ze sobą łączone- stąd zachęcamy, aby przed zażyciem zapoznać się z przypisanymi do danej rośliny właściwościami i jej wpływie na organizm. Zioła i ich mieszanki ZAWSZE  powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła i być dobierane do indywidualnych potrzeb każdego organizmu. 

To co, na jaki napar Cię dziś namówiliśmy? Wybieraj, zaparzaj i pozbądź się krępujących dolegliwości! ☺

Dajmy sobie szansę, a przekonasz się, że warto.

Doznania smakowe i efekty, które osiągnięsz korzystając z Light Marlin zaskoczą nawet Ciebie. Spróbuj, nie pożałujesz.

Posiłek Cateringu LighMarlin