Przejdź do treści
Zdrowe zamienniki cukru

Zamienniki cukru – czym go zastąpić?

Cukier to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników we współczesnej diecie. Jego nadmierne spożycie prowadzi do poważnych chorób takich jak otyłość, cukrzyca, nowotwory, schorzenia sercowo-naczyniowe. Aby ich uniknąć, cukier należy ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować sięgając po jego zamienniki. Na szczęście tych nie brakuje. Jakie są najpopularniejsze zamienniki cukru i czym się charakteryzują? Dlaczego należy ograniczać cukier w diecie?

Dlaczego cukier jest niezdrowy?

Badania naukowe jasno wskazują, że cukier szkodzi organizmowi człowieka. Dieta w niego bogata sprawia, że jesteś bardziej narażony na wystąpienie nadwagi i otyłości. Cukier może wpływać na hormony w organizmie, które regulują głód i sytość, prowadząc do zwiększonego spożycia kalorii i przyrostu masy ciała. Ponadto nadmierne jego spożycie może prowadzić do zwiększonego magazynowania insuliny i tłuszczy, pogorszenia się zdrowia jamy ustnej, zwiększenia ryzyka chorób serca, cukrzycy, nowotworów.

Oprócz powodowania problemów zdrowotnych ma również właściwości uzależniające.

Powoduje uwalnianie się dopaminy w ośrodku nagrody w mózgu, co jest tą samą reakcją, jaka występuje w wyniku zażywania uzależniających leków. Cukru nie należy jednak porównywać do narkotyków.

Czy istnieją zdrowe zamienniki cukru?

Ze względu na negatywny wpływ cukru na zdrowie coraz więcej osób zastanawia się, czym zastąpić cukier. Okazuje się, że produktów, które zagwarantują słodki smak, a przy tym są zdrowe, nie brakuje. Na rynku obecnie znajduje się wiele zamienników pochodzenia sztucznego i naturalnego. Wykorzystywane są one nie tylko do dosładzania napojów, ale także do przygotowywania smacznych deserów, jak np. w cateringu dietetycznym Light Marlin. Pozwalają one na kontrolowanie zjadanych kalorii oraz dbanie o gospodarkę cukrową.

Czy cukier brązowy, trzcinowy i kokosowy to zdrowy zamiennik cukru białego?

Wiele osób uważa, że biały cukier najlepiej zastąpić tym brązowym, trzcinowym lub kokosowym. Badania naukowe jednoznacznie jednak wskazują, że nie jest to najlepszy zamiennik cukru. Wynika to z tego, że produkty te pochwalić mogą się jedynie niższym indeksem glikemicznym.

Czy warto słodzić fruktozą?

Często jako zastępnik cukru stosowana jest również fruktoza. Występuje ona naturalnie w owocach, dlatego wiele osób myśli, że nie jest ona szkodliwa dla organizmu. Okazuje się jednak, że wysokie spożycie fruktozy, szczególnie tej wytwarzanej sztucznie, może być niebezpieczne – efektem będzie podwyższone ryzyko stłuczenia wątroby, nadciśnienia, insulino oporności oraz problemów żołądkowo-jelitowych.

Czym zastąpić cukier w diecie?

Zastąpienie cukru w diecie nie jest łatwe. Wiele zastępników jest równie nie zdrowych, dlatego, zanim wyrzucisz torebkę ze słodką substancją, zastanów się, czym ją zastąpisz. Jako najczęściej polecane zdrowe zamienniki cukru wymienia się:

  • Syrop z agawy, czyli meksykański substytut cukru. Pochwalić może się on naturalnym smakiem- im ciemniejszy kolor, tym intensywniejszy smak. Syrop z agawy liczy sobie 310 kalorii. Używany był już przez Azteków jako pokarm i lekarstwo. Dziś syrop z agawy produkowany jest głównie w Meksyku. Można stosować go jako słodzik do napojów, a także do płynnych potraw. Ten zamiennik cukru jest szczególnie ceniony w kuchni wegańskiej jako alternatywa dla miodu. Ma wysoką zawartość fruktozy i silniejszą moc słodzącą niż tradycyjny cukier.
  • Syrop klonowy, czyli zdrowy zamiennik cukru z Kanady. Wykorzystywany był już przez Indian na długo przed dotarciem Europejczyków do kontynentu północnoamerykańskiego. Syrop klonowy jest słodszy od cukru i dobrze sprawdza się nie tylko na tradycyjnych naleśnikach, ale także w zupach, sosach i dressingach.
  • Ksylitol, czyli cukier z brzozy. Zawiera on 240 kalorii i pochwalić może się słodkim, lekko owocowym smakiem. Pierwotnie produkowano go z kory brzozowej, stąd jego nazwa „cukier brzozowy”. Dziś wytwarza się go z włókien drewna, kukurydzy lub trzciny cukrowej. Ten substytut cukru ma taką samą słodycz jak ten konwencjonalny, a także wygląda podobnie. Ksylitol jest jednak słabiej rozpuszczalny w zimnej wodzie. Trzeba też uważać na dawkowanie- spożywany w dużych ilościach działa przeczyszczająco. Ksylitol to idealny zamiennik cukru do pieczenia. Sprawdzi się też jako składnik deserów i dań głównych.
  • Erytrytol, czyli zamiennik cukru dla cukrzyków. Jest mniej słodki niż cukier. Ma delikatny posmak podobny do sacharyny. W swojej naturalnej postaci erytrytol znajduje się w serze, owocach i pistacjach. W przemyśle spożywczym wytwarzany jest w procesie fermentacji. W przeciwieństwie do cukru ma indeks glikemiczny wynoszący 0, przez co jest idealny dla diabetyków.
  • Stewia, czyli najzdrowszy zamiennik cukru. Pochodzi z rośliny Stevia rebaudiana. Zawiera niewiele kalorii i węglowodanów. W przeciwieństwie do zwykłego cukru stewia może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Dostępna jest w formie płynnej i sproszkowanej. Stewia to nie tylko najzdrowszy, ale i uniwersalny zamiennik – można stosować go do wszystkiego – napojów, deserów, ciast, dań głównych.

Jaka jest optymalna ilość cukru na dzień?

Ilość spożycia cukru zwiększa się z roku na rok. W jego ograniczeniu nie pomaga nam przemysł spożywczy, który dodaje go do większości produktów czy gotowych dań. W 2020 roku statystyczne spożycie słodkiej substancji wyniosło, według GUS, blisko 43 kg. Tymczasem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zaleca, aby dorośli i dzieci ograniczyli dzienne spożycie cukru do mniej niż 10% całkowitego spożycia energii, co stanowi około 50 gramów lub 12 łyżeczek cukru dziennie. Co więcej, WHO zaleca dalszą redukcję do mniej niż 5% lub około 25 gramów (6 łyżeczek) dziennie, co ma przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne. 

Jeśli zastanawiasz się, które diety pudełkowe stosują najlepsze zamienniki cukru, napisz do nas. Chętnie odpowiemy na Twoje pytania. 

Dajmy sobie szansę, a przekonasz się, że warto.

Doznania smakowe i efekty, które osiągnięsz korzystając z Light Marlin zaskoczą nawet Ciebie. Spróbuj, nie pożałujesz.

Posiłek Cateringu LighMarlin